כל אחד צריך את הגננת רותי שלו.
כבר אין לי ילדים שמתחנכים בגן, לפחות לא באופן המקובל, בו ילד בגילאי 3 – 6 הולך אל גן הילדים. וכבר 30 שנה שאני עוסקת בנושאים סביבתיים
בבית אנחנו מפרידים אשפה במקור להמון פחי אשפה, וגולת הכותרת כמובן, היא הקומפוסטר. למרות שבשנים האחרונות ביישוב שלנו יש פחי אשפה של קומפוסט, אנחנו בביתנו, ממשיכים ליצור את הקומפוסט שלנו בקומפוסטר בגינה הפרטית שלנו.
ילדיי גדלו והתחנכו על הפרדת האשפה, כולל תיקונים קלים כאשר הם מתבלבלים.
האורחים תמיד מתבלבלים, ולא מבינים מה להשליך לאן ולמה צריך את כל זה.
ואז, לפני מספר ימים, חוזרת בתי מהגן (היא לא מתחנכת שם באופן המקובל, היא עובדת שם) ואומרת לי משהו כמו: אמא, את לא מאמינה, רותי, הגננת, החליטה להפריד את הפסולת האורגנית מהפח הרגיל, ולהשליך לקומפוסטר. את לא מאמינה – אין משקל לפח האשפה עכשיו.

קרדיט: pexels-polesie-toys
לא ידעתי איך להגיב. קודם כל חייכתי חיוך גדול ורחב, מאוזן לאוזן, וחשבתי לי: מה שיותר מ-15 שנה של חינוך להפרדת אשפה בבית לא עשו, עשה רעיון וביצוע של הגננת רותי, בגן בו הנערה עובדת. עניתי בקול רם: ברור, הרי האשפה האורגנית מהווה יותר מ-50% מנפח סל האשפה שלנו, ובמשקל אף יותר מכך. אז ברור שמה שנותר כעת בפח האשפה הוא קל בהרבה מאשר הפח הקודם.
הלוואי שהגננת רותי תמשיך בקו הזה, ובמקום להשליך את האשפה האורגנית לפחי האשפה האורגניים המוצבים ברחבי הקיבוץ – תפעיל קומפוסטר בחצר הגן, באופן בו תוכל בעוד מספר חודשים לדשן את ערוגות הגינה, שמטופחות על ידי צוות הגן, המטפלות והילדים.
תודה רבה לך רותי, על שבפעולה חשובה מאוד שהתחלת לבצע בגן, גרמת לאסימון שהיה תקוע במשך הרבה שנים – ליפול ולהיטמע במודעות של בתי.
לפעמים בתהליך החינוכי אנו זקוקים למישהו מבחוץ, שייתן את חוות דעתו, ללא מידע מוקדם מההורים, באופן נקי וטהור, וכאשר הילד/הנער מבין שזה לא שיגעון של ההורה, שאולי באמת יש פה משהו אמיתי, חיובי, משהו שיכול להיות נכון ואמיתי גם עבורו – הוא מקבל את הדבר בקלילות, ומפסיק להתנגד לו.
אנו מחזיקים בגינת הבית שני קומפוסטרים. כאשר אחד מתמלא, אנו סוגרים אותו. בסלנג המשפחתי קוראים לזה: “מבשלים אותו”. ואז מגיע הרגע החגיגי, בו מוציאים את תכולת הקומפוסטר השני אל המריצה, ומפזרים אותו בין העצים והצמחים בגינה. חישבו על כך, שכל הקילוגרמים הללו, שהפכו לדשן נפלא לגינתנו – נחסכו מהטמנה.

צילום: רונית קורן
החיסכון כפול ומכופל. גם אנחנו איננו צריכים לרכוש דשן לגינתנו, מכיוון שהדשן המיוצר מהפסולת שלנו מעולה עבור הגינה, גם הרשות המקומית חסכה בכספי הטמנת אשפה (וחסכנו מ ל א שקיות פלסטיק לאשפה).
באופן כללי, ככל שיותר אנשים (במיוחד אנשים שיש להם גינה), יהפכו את הפסולת שלהם לקומפוסט – הרשויות המקומיות יחסכו בעלויות ההטמנה של הפסולת, שמחירה הוכפל פי עשר בערך בעשור האחרון.
הריח החריף של האשפה, הנובע מרקב של פסולת אורגנית – יופחת ממש, והרשות המקומית תוכל לבצע פעולות אחרות עבור התושבים בכסף שתחסוך מההטמנה.
הגננת רותי, תודה רבה לך, תודה על שהפכת את התירגול ארוך השנים עם ביתי לתובנה, למודעות, שזהו, היא שלה עכשיו לתמיד, על כך שהיא ידעה וחשה על בשרה כמה שקית אשפה בגן הילדים שקלה לפני שהתחלתם להפריד ממנה את האשפה האורגנית, והופתעה לגלות כמה קלה שקית האשפה כאשר הופרדה ממנה הפסולת האורגנית.
הלוואי שיותר ויותר גני ילדים ומסגרות חינוכיות צמודות שטחים פתוחים וגינות יאמצו את דרכך.

קורנת
11/11/2020 17:51
איזה כיף שרותי בחרה לעשות כך. האמת שלאחרונה אני ממש רוצה לשלב את עניין הקומפוסט גם אצלנו אבל זה תמיד מתפספס.
נהניתי לקרוא אותך כרגיל. שולחת מלא אהבה 🙂
.
12/11/2020 11:12
מאוד יפה❤️